Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
20 Kasım 2023

AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI BASIN AÇIKLAMASI

AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI BASIN AÇIKLAMASI


Akciğer kanseri, tüm dünyada kanser nedenli ölümler arasında ilk sırada yer almaktadır. GLOBOCAN (kanser gözlem veritabanı) verilerine göre 2020 yılında dünyada yılda 2,2 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 41 bin yeni akciğer kanseri hastası tespit edilmiştir. Pek çok hasta, tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğu bir aşamada tanı alabilmekte ve 5 yıllık hayatta kalma oranları %20’lerin altında izlenmektedir. Ne yazık ki takip eden yıllarda bu sayıların daha da artması beklenmektedir.


Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımındaki artışa bağlı olarak, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da sıklığı artmakta olan akciğer kanseri; insan sağlığında yarattığı tahribatın dışında ülkelerin ekonomileri için de ciddi bir yük oluşturmaya devam etmektedir. Tüm bu nedenlerle 1995 yılından beri her kasım ayı “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” belirlenmiştir.


Tanı sonrası beklenen yaşam süresinin kısa olması bizlere önleme, erken tanı ve tedavi alternatiflerinin geliştirilmesinin önemini göstermektedir. Bu noktada tütün kullanımı ile mücadele, odaklanılması gereken esas konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle gençlerde son yıllarda kullanımı artan ve sigara kullanımına göre daha masum olarak lanse edilen elektronik sigara ürünleri hususuna ayrıca dikkat etmek gerekmektedir.
Hastalığın erken tanısı açısından dünyada farklı ülkelerde uygulanan çeşitli tarama programları mevcuttur. Düşük doz bilgisayarlı tomografi taramalarının, akciğer kanserini erken evrede tespit ederek ilişkili ölümleri %22’ye yakın oranlarda azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Özellikle 50-80 yaş arasında bulunan ve 30 paket/yıl ya da daha uzun süre sigara içme öyküsü olan vatandaşlarımıza bu taramayı önermekteyiz.


Sigara içme öyküsünden bağımsız olarak akciğer kanseri ile ilişkili olabilecek semptomlara sahip (uzun süren öksürük, kanlı balgam çıkarma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kilo kaybı gibi) ya da diğer risk faktörlerine maruz kalan (mesleki ve çevresel kanserojenler, aile öyküsü, radon gazı, pasif sigara içiciliği, göğüs bölgesine radyoterapi) vatandaşlarımızın bir Göğüs Hastalıkları hekimine başvurmaları ve akciğer kanseri konusunda bilgi sahibi olmaları çok önemlidir.


Akciğer kanserinin tedavi yöntemleri konusunda da ülkemizde ve dünyada hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Cerrahi tedavi, geleneksel kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarının yanında halk arasında akıllı ilaç olarak bilinen hedefe yönelik tedaviler ve bağışıklık sistemi kontrol noktaları üzerinden etki gösteren immünoterapi ile ileri evrede tanı alan hastalarda dahi yüz güldüren sonuçlar elde edilebilmektedir. Akciğer kanserinde artık bireyselleştirilmiş tedaviden bahsedilmektedir.


AKCİĞER KANSERİ ÖNLENEBİLİR, YETER Kİ FARKINDA OLALIM!


Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği
Akciğer Kanseri Çalışma Grubu

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Aralık 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
 LookUs & Online Makale