Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
22 Eylül 2014

TÜSAD Kömürlü Termik Santrallere Hayır! kampanyasına destek verdi

Değerli Üyelerimiz;

17 Eylül 2014 te GreenPeace Gökkuşağı Savaşcısı Türkiye kapsamında Karabiga da ki Kömürlü Termik Santrallerin çevreye ve insana zararlarıyla ilgili  farkındalık yaratmak için Çanakkale de bulunmasıyla, Çanakkale Tabip Odası Yönetim kurulu üyesi ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çoşkun Bakar,  Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Mirici ve Temiz Doğa Derneği Başkanı Aslı Badem, Karabiga halkına solunum fonksiyon testi ile  tarama yapılmasına destek verdiler.

TÜSAD MYK

Çanakkale TV' nin konuyla ilgili haber linki : http://www.youtube.com/watch?v=YZW6N3JqITI&feature=youtube_gdata_player
Güneş Dermenci wordPres haber linki: http://gunesinenerjisi.wordpress.com/2014/09/19/karabiganin-nefesi-azaliyor/

TÜSAD'ın imza kampanyasını desteklediği Türk Tabipler birliği bildirisi : 
KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALDEN VAZGEÇİN! GEÇ KALMADAN!

Dünya giderek bir yandan yeni ortaya çıkan bir yandan da yeniden hatırlanan küresel tehditler ve çevresel sorunlarla baş etmeye çalışıyor. Ormansızlaşmadan biyoçeşitliliğin kaybına, canlıkıranlardan hava kirliliğine, beslenme sorunlarından küresel iklim değişikliğine birçok sağlık sorununa yol açan ve doğrudan ya da dolaylı olarak çevre ile ilişkili problemler çığ gibi büyüyor.

Acımasızca yarattığı tahribatın giderilmesinden bile kâr elde etmenin yollarını arayan kapitalizm, tüm kirli ve eski teknolojilerini hem doğayı hem de emeği kolaylıkla sömürebileceği alanlara taşıyor. Soluyacak temiz hava bırakmıyor.

Küresel iklim değişikliği bugün gezegenin ve yaşamın en büyük tehdit kaynaklarının başında gelirken geri döndürülemez tahribatların başlangıcında olduğumuzu artık açık olarak biliyoruz. İnsan ve canlı yaşamının tehdit altında olduğu bu noktada yaşanacak ve yaşanmakta olan insani krizlerin, çatışma ve göçlerin eşiğindeyiz.

Dünya’da ve ülkemizde küresel iklim değişikliği ile ilgili etkin politikalar ve koruma stratejileri, eşiği geçmemek için son fırsattır.  Etkili ve uygulanabilir politikalar, karbon salınımını kontrol altına almayı amaçlayan ve kârı arttırmayı ve maksimize etmeyi değil, doğayı insan ve tüm canlılar için yaşanabilir düzeyde korumayı amaçlayan müdahaleler, bugünün temel gereksinimlerini oluşturmaktadır.

Bugün bu müdahalelerin gereksindiği alanların başında gelen ve kapitalizmin yeni gözde sektörlerinden biri olan enerji sektörü, stratejik olmasının yanı sıra küresel iklim değişikliğinde oynadığı rol itibarı ile de tartışma başlıklarının ilk sıralarında gelmektedir. 
“Her şeyin fiyatının bilindiği ancak neredeyse hiçbir şeyin değerinin bilinmediği”  günümüzde, çevre ve sağlık etkilerine aldırmaksızın “enerji” açgözlülüğü ile kurulan ve kurulmakta, özendirilmekte olan termik santraller ülkemizde enerji tartışmalarında üzerinde önemle durulması gereken bir alanı oluşturmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarını göz ardı ederek nükleer ve kömürlü termik santrallere yönelen Türkiye, bugünün ve geleceğinin çevresini ve insan sağlığını tehlikeye atmış ve atmaktadır.

Bilimsel çalışmalar, kömürlü termik santrallerde çalışanlar ve çevresinde yaşayanlarla ilgili ciddi sağlık sorunlarının oluştuğunu ortaya koymuştur. Ülkemizde de olduğu gibi yerleşim yerleri ile iç içe kurulan kömürlü termik santraller, çevresinde yaşayanların sağlık sorunlarını arttırmaktadır. Türkiye’de kömürlü termik santrallerin yol açtığı sorunlara ilişkin en önemli açıklama Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Bakanlık bazı termik santrallerin çevresinin, hava kirliliği nedeniyle akciğer kanseri riski taşıdığını açıklamıştır.

Kömürlü termik santraller her yıl 11 milyar ton CO2 salımına neden olmaktadır ve bu miktar fosil yakıt kaynaklı salınımların %40’ından fazlasını oluşturmaktadır. Yeni termik santral planları aynen devam ederse kömür kaynaklı CO2 salınımlarının 2030 yılına kadar %60 oranında artış göstereceği hesaplanmaktadır. Benzer bir eğilimle Türkiye de kendi CO2 salınımını %50 oranında arttıracak yeni santraller kurmayı planlamaktadır.

Başta olumsuz sağlık ve çevre etkileri ile küresel iklim değişikliğine olumsuz katkıları olmak üzere kömürlü termik santraller, bilim dünyasında ciddi endişeler yaratmaktadır. Geçmiş yıllarda aralarında tıp birlikleri, tıbbi araştırma enstitüleri ve halk sağlığı kurumları da bulunan 500’ün üzerinde akademisyen ve uzmandan oluşan büyük bir grup, hükümetlere zararları azaltılmamış kömürlü termik santrallerin kurulmasına izin vermemeleri ve sağlık üzerine en zararlı etkileri olduğu bilinen linyitle çalışanlar başta olmak üzere aşamalı olarak kömürlü termik santrallerden vaz geçmeleri konusunda bir çağrıda bulunmuşlardır.

Biz de hekim meslek örgütleri olarak, benzer bir çağrıyı ülkemiz için yineliyoruz. Hükümeti; yeni kömürlü termik santrallerin kurulmasına izin vermemeye, kurulu bulunan santrallerde mevcut en iyi uygulamaların kullanılmasını zorunlu tutmaya ve sağlık üzerine en zararlı etkileri olduğu bilinen linyitle çalışanlar başta olmak üzere aşamalı olarak kömürlü termik santrallerden vazgeçmeye çağırıyoruz.

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Kasım 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
 LookUs & Online Makale