Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
24 Mart 2015

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Basın Bildirisi

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD)
“DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ” Basın Bildirisi
24 MART 2015

Robert Koch’un Tüberküloz’a (Verem) neden olan basili keşfini duyurduğu 24 Mart (1882) günü “International Union Against Tuberculosis and Lung Disease” (IUATLD) önerisi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) desteğiyle “Dünya Tüberküloz Günü” kabul edilmiştir. 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü, geçtiğimiz yıllara aranla görülme sıklığı azalıyor bile olsa, ülkemiz ve Dünya için önemli bir sağlık sorunu olmaya devam eden Tüberkülozu hatırlamak ve hatırlatmak için önemli bir araçtır.

Tüberküloz hastalığının sebebi Mycobacterium Tuberculosis isimli bir basildir. Hemen hemen tüm organlarda hastalık yapabilse de en sık akciğer tüberkülozuna neden olması ve bu durumdaki bulaştırıcılığı sebebiyle, sadece hasta için değil tüm toplum için bir sağlık problemidir. Bu nedenledir ki tüberküloz ile mücadele öncelikle bir “toplum sağlığı sorunu” olarak algılanmalıdır. Son yıllarda maalesef artan sıklıkta gördüğümüz ilaca dirençli basillerin oluşturduğu Tüberküloz olguları, bu hastalıkta ek sorunlar, tedavi başarısızlıkları ve sonuçta ölümlerde artış ile birlikte anılmaktadır.

Dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz basili ile enfekte durumdadır. Her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmaktadır, 2013 yılı verilerine göre, 1.5 milyon insan tüberküloz nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bu denli yaygın bir sağlık problemi ile savaşmak -ve savaşı kazanmak-  sadece başta biz hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının çabalarının yeterli olamayacağı bir durumdur. O nedenledir ki bu mücadelenin üç ayağından birini “tıbbi uygulamalar” oluştururken diğer ikisini de “sağlık politikaları” ve “toplumsal bilinçlendirme ve bilgilendirme” oluşturmaktadır. 

Mayıs 2014 de Cenevre /İsviçrede 67. Dünya Sağlık Asamblesi toplanmış ve yeni 20 yıllık (2016-2035) plan olarak Tüberküloz epidemisinin sona erdirilmesi kararı kabul edilmiştir. Buna erişebilmek için  DSÖ hem hükümetlere hem de sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunmaktadır: Tüm hastalara ulaşılmalıdır, tedavi alabilmelidirler ve kür olmalarının sağlanmalıdır.

Ülkemizin Tüberküloz savaşında gösterdiği başarı dikkate değer niteliktedir.1960’lı yıllarda kabaca yüzbinde 180 düzeyindeki tüberküloz insidansı şimdilerde yüzbinde 25’e yaklaşmıştır. Bu başarıda Göğüs Hastalıkları uzmanları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı ve Verem Savaşı Dispanserleri direk pay sahibidirler. Bu çalışmaların desteklenmesi ve daha ileriye taşınması ancak ulusal politikaların aynı yönde oluşturulması ve toplumsal bilinçlenmenin sağlanması ile mümkün olacaktır. İşte “Dünya Tüberküloz Günü” de hastalığın ulusal ve küresel yükünün büyüklüğünün anlaşılabilmesi ve toplumsal bilinçlenme amacına yönelik bir fırsattır.

“Kamu yararına” çalışan Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanlık Derneği olarak, TÜSAD kurulduğu 1970 yılından günümüze, tüberkülozla savaşının hem bilimsel hem de sosyal alanlarında yer alarak katkıda bulunmuş ve bundan sonra da aynı kararlılık ve özveri ile yer almaya devam edecektir. Tüberküloz ile ilgilenen tüm sağlık çalışanlarını ve sağlık dışı paydaşları toplum sağlığı için verdikleri emekten ötürü kutluyor ve saygı ile anıyoruz.

TÜSAD 
Tüberküloz Çalışma Grubu

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Kasım 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
 LookUs & Online Makale