5 Mayıs 2015
2015 Dünya Astım Günü Basın Bildirisi
Astım nedir?
Astım hava yollarının öksürük, nefes darlığı, hışıltılı solunum ve göğüste tıkanma hissi belirtileriyle ortaya çıkan kronik bir hastalığıdır. Bu dört belirti her zaman birlikte görülmeyebilir. Bazen astım tanısı konulmasında 1-2 belirtinin olması bile yeterlidir. Yakınmaların şiddeti ve süresi hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bazı hastalar aylarca bazen yıllarca belirti göstermeyebilir.
Astım tanısı nasıl konur?
Öksürük, nefes darlığı, hışıltılı solunum ve göğüste tıkanma hissi astımın dört temel belirtisidir. Bu belirtilerin kronik olarak gözlenmesi ve uzun süreler hastalık belirtisi olmadan normal sağlıklı günlerin de olması genellikle astım hastalığı için tanı koydurucudur. Astım genel olarak en az %50’sinin allerjik nedenli olarak kabul edilmektedir. Çocuklarda ise bu oran %80’dir. Özellikle allerji testleri ile tespit edilebilen bazı allerjenler (ev tozu akarları, hamam böceği, ev hayvanları, mantar sporları, polenler vs.) ile tetiklenen ve astım ilaçları ile düzelen durum varsa bu astım tanısını özellikle allerjik astımı daha da güçlendirmektedir.
Ülkemizde Astımın Durumu Nedir?
Dünya üzerinde üç yüz milyondan fazla kişi astım ile mücadele etmekte ve hastalık ile beraber yaşamaktadır. Ülkemizde ise yaklaşık 2 milyonu çocuk yaş grubu olmak üzere 4.5-5 milyon civarında astım hastası bulunmaktadır.
Astım Tedavisi Nasıldır?
Astım tedavisinde amaç; gerektiği sürece düzenli tedavi ve önlemlerle astıma bağlı yakınmaları ortadan kaldırmak, sağlıklı ve normal bir yaşam sürdürmenin yollarını açmaktır. Bazı hastalarda astımı tetikleyen faktörlerle mücadele ile ilaç tedavisi gerekmeyebilir. Başlıca astım ilaçları;
1.Astımı kontrol edici ilaçlar: Bu grup ilaçlar astımı kontrol etmeye yönelik yani astım oluşmasını, hastalığın ilerlemesini önlemeye çalışan ilaçlardır.
2.Rahatlatıcı ilaçlar: Kullanıldığı zaman astım belirtilerini kısa sürede gideren, hastayı rahatlatan bronş genişletici ilaçlardır.
Astım Kontrol Altında mı?
Kontrol altında; eğer astım belirtileriniz yok veya önemsenmeyecek kadar az ise, gece ve/veya gündüz hastalık belirtileriniz yok ise, fiziksel aktivitelerinizi normal yapıyor ve rahatlatıcı nefes açıcı astım ilacı kullanmaya gereksinim olmuyor, solunum fonksiyon testleriniz normal sınırlar içinde ise astımınız kontrol altında demektir.
Kontrol altında değil; eğer astım belirtileriniz var, gece ve/veya gündüz hastalık belirtileriniz oluyor ise, fiziksel aktivitelerinizde sıkıntılar yaşıyor iseniz, belli aralıklarla rahatlatıcı nefes açıcı astım ilacı kullanıyor ve solunum fonksiyon testleriniz normal sınırlardan düşük seviyelerde ise astımınız kontrol altında değil demektir.
Astımı Neler Tetikler?
Astımı tetikleyen birçok faktör vardır. Çevremizde var olan her şey belli oranlarda astım için tetikleyici faktör olabilir. Başlıca astımı tetikleyen başlıca nedenler arasında;
Allerjenler (bina içi ve bina dışı allerjenler), ev içi ve dışı hava kirliliği, sigara (aktif ve/veya pasif içicilik), irritanlar, iş yerindeki kimyasallar, egzersiz, enfeksiyonlar (sık enfeksiyon geçirme ve viral enfeksiyonlar), kronik üst solunum yolu hastalıkları, gastroözofagial reflü, besinler, bazı katkı maddeleri ve psikolojik faktörler sayılabilir.
Sonuç olarak astım solunum sisteminin kronik bir hastalığıdır. Ancak kontrol ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Doktor kontrolünde olmak üzere tedavi ve kontrol edici ilaçlarınızı gerektiği kadar, gerektiği süre ve doğru olarak kullanırsanız normal bir yaşama sahip olabilirsiniz. Astım hastalarına şunu diyoruz;
Astımlı olmaktan değil tedavi olmamaktan korkun. Hastalığınızı kontrol altında tutarak rahat nefes alın ve mutlu yaşayın. Unutmayın ki astımınızı kontrol altında tutmak çok büyük ölçüde sizin elinizde.