Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
17 Ekim 2016

Sayın Muzaffer Metintaş'a Mezotelyoma Çalışma Grubunu Sorduk


Sayın Muzaffer Metintaş İle
Mezotelyoma hakkında kısa bir röportaj gerçekleştirdik;

Solunum 2016 hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Öncelikle bu röportaj için teşekkür ederim. Solunum 2016’nın gördüğüm kadarıyla oldukça yüksek bir katılım oranı var. 100’den fazla sözlü bildiri var. O nedenle göğüs hastalıkları alanında önemli ve belirleyici bir toplantı olduğunu ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği yöneticilerinin de büyük bir başarısı olduğunu düşünüyorum.

Mezotelyoma çalışma grubu hakkında bize neler söylemek istersiniz?

Mezotelyoma çalışma grubu 2012 yılının başında kurulmuş, Türkiye’nin genelinde gönüllü olarak Mezotelyoma veya benzer hastalıkları çalışan o hastaları gören, onlara tedavi hizmeti veren bu konuda bilgi üreten bilim ve meslek insanlarınca oluşturulan bir grup. Gönüllü grup kurumsal bir yapısı yok, resmi bir kimliği yok ama işlevsel bir grup.

Bir web sayfası altında bir araya geliyoruz. Oradan Mezotelyoma Asbest Eriyonit Konusunda çalışmalar yapıyoruz, tartışıyoruz, planlıyoruz ve uyguluyoruz. 168 katılımcımız var Türkiye genelinde bu güne kadar bir stratejik plan yayınladık. Bir sürveyans çalışması yayınladık. Bir Mezotelyoma tanı ve tedavi rehberi yayınladık. Sanıyorum 6 tane yabancı bildiri yayınladık,2 tane makale de şuanda yazılıyor.  Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği bu grubun çalışmalarına bugüne kadar sahip çıktı, hep destek oldu. Zaten grup da o destekler sayesinde çalışabiliyor. Bunun içinde ayrıca yine Türkiye Solunum Araştırmaları derneğine içtenlikle teşekkür ediyorum.

Konuşmanızda mesleksel Mezotelyomadan bahsettiniz bu konuda da bizi bilgilendirir misiniz?

Şimdi Mezotelyoma daha çok asbest teması ile oluyor. Asbest aslında endüstriyel bir ürün, yani bir takım maddelerin üretiminde kullanılan bir ürün. 2010’da yasaklandı fakat Türkiye’de kullanımı 2010’a kadar sürdü . Örneğin; otomobil balatalarında, elektrik izolasyonlarında, yer karolarında ve çatılarda yani yaklaşık 3000’e yakın iş kolunda kullanıldı. Dünya’da zaten mesleksel bir problem yani meslek hastalığı olarak biliniyor ve anılıyor.

 Türkiye ‘de de sanayi var ama hiç mesleksel Mezotelyama vakası kaydı yok. Vaka var, kaydı yok. Bizim planda da gördüğümüz yaklaşık 5 yıl içinde 1700 civarında Mezotelyama vakasının mesleksel ortamdan kaynaklandığını düşünüyoruz. Ama bir tane bile kayıt olmaması Türkiye’de bu konunun iş güvenliği ve iş meslek ortamdaki rahatlığın ve güvenliğin ne kadar sıkıntılı olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bunun çok önemli olduğunu bir an önce bu vakalardan yola çıkarak mesleksel temas problemi olan yanlarının tespit edilmesi ve eğer alınmamışsa önlem çalışmalarının yapılıp önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çalışma bir yandan da onun yolunu açtı.

 

 

 

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Ocak 2025
PztSalÇarPerCumCmtPaz
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
 LookUs & Online Makale