Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
29 Mayıs 2018

31 MAYIS Dünya Tütünsüz Günü Basın Bildirisi

TÜSAD 31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Sigarayı bırak, kalbini koru!


Tütün kontrolü konusunda üye ülkelere yönelik bilgilendirici ve yönlendirici çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1988 yılından bu yana her yıl “Dünya Tütünsüz Günü’ olarak ilan ettiği 31 Mayıs gününe özel bir tema belirliyor. WHO, 2018 yılı 31 Mayıs gününe özel olarak “Sigara ve Kalp hastalığı” (Tobacco and heart disease) temasını açıkladı.

Araştırmalar sigara içen iki kişiden birisinin sigaranın neden olduğu bir sağlık sorunu yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koymaktadır. Sigara kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeni ile ülkemizde her yıl 100 bin dolayında, dünyada ise 7 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Tütün kullanımına bağlı ölümlerin üçte ikisi de başlıca 3 hastalık nedeni ile olmaktadır; kalp hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik akciğer hastalıkları. Bu üç hastalık arasında da en büyük pay ise kalp krizine aittir. Tütün ürünü kullanmaya bağlı ölümlerin yaklaşık 4’te biri kalp hastalıkları nedeni ile olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü de bu hususun önemine vurgu yapmak amacı ile bu yılın temasını kalp hastalıkları olarak belirlemiştir.

Tütün ürünü kullanmanın vücuttaki olumsuz etkilerinin başında, damarların yapısında meydana gelen değişikliklerdir. Özellikle kalbin besleyici damarları olan koroner damarlarda daralma ve tıkanma sonucunda kalp krizi meydana gelir. Sigara içilmesine bağlı sağlık sorunları yıllar içinde yavaş olarak gelişir, fakat sigaranın bırakılması ile birlikte vücutta meydana gelen olumlu değişiklikler dakikalar içinde ortaya çıkar. Sigara bırakanlarda en önce görülen olumlu gelişme, 15-20 dakika sonra nabız ve kan basıncının düzelmesi olarak hissedilir. Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra da kandaki karbon monoksit düzeyi normal değerlere iner. Sigarayı bırakan kişilerde bir yıl sonra kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalır, aradan 15 yıl geçince de hiç sigara içmeyen bir kişinin riski düzeyine iner.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) olarak, öteden beri tütün kontrolü alanında çeşitli etkinlikler yapmaktayız. Bu yılın WHO teması ile uyumlu olmak üzere Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile iş birliği halinde Türkiye’deki bütün Güzel Sanatlar Fakülteleri’ndeki lisans ve lisans üstü öğrencilerin katılımına açık olacak şekilde “Sigara ve Kalp Hastalığı” temasına yönelik afiş yarışması düzenlenmiştir. Toplam olarak 134 afişin katıldığı yarışmada dereceye giren afiş sahiplerine para ödülleri ile 6 adet mansiyon ödülü verilmiş, ayrıca 8 afiş de sergilenmeye değer olarak seçilmiştir. Ödül alan ve sergilenmeye değer olarak seçilen afişler 31 Mayıs haftası içinde yapılacak tören ile sergilenecek ve afiş sahiplerine ödülleri takdim edilecektir. Daha sonra seçilmiş olan afişler Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, çeşitli sağlık kuruluşlarında ve TÜSAD 40. Yıl Kongresi sırasında sergilenecektir.

Bu yıl yapılan etkinlikler arasında 9 Şubat 2018 günü için kalp hastalıkları konusuna vurgu yapan basın bildirisi hazırlanmıştır. Ankara’da TÜSAD üyesi doktorlara yönelik olarak 29 Nisan 2018 Pazar günü “Gençlik ve Tütün” konulu Sempozyum düzenlemiştir. Ayrıca TÜSAD Yıllık Kongresi programında konferans ve panel organizasyonu ve Sağlık Bakanlığı iş birliği ile doktorlara yönelik ‘Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Kursu’ düzenlenecektir.

TÜTÜN ÇALIŞMA GRUBU ADINA
PROF. DR. NAZMİ BİLİR

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Aralık 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
 LookUs & Online Makale